Запитання винахідника:

Я харчовий технолог. Співпрацюю з кількома компаніями як незалежний фахівець. Я розробила особливу рецептуру та спосіб приготування морепродуктів. Як мені запатентувати мою розробку?

Відповідь патентного повіреного:

Рецептури та способи приготування харчових продуктів можна розглядати як об’єкти технології, тому їх можна патентувати як винаходи (за умови відповідності критерію новизни та винахідницького рівня) або як корисні моделі (за умови відповідності критерію новизни.)

Зазвичай порядок роботи з винахідниками/розробниками щодо патентування такий:

  • Укладення угоди про конфіденційність.
  • Отримання первинної інформації від винахідника щодо його розробки (в ідеалі — у вигляді технічної документації, але якщо її ще немає — у довільній форму). Мета — з’ясувати, чи відповідна розробка є об’єктом технології, тобто чи можна взагалі її розглядати як об’єкт патентування. Витрати — 5500 грн. Термін виконання — 2-3 робочих дні.
  • Проведення патентного пошуку. Мета — визначити, чи відповідає об’єкт критерію світової новизни (для корисної моделі) або критеріям новизни та винахідницького рівня (для винаходу). Ще одна мета патентного пошуку — виявити найближчі та найзручніші нам аналоги, які слід використати в описі (що передбачено Правилами складання патентної заявки). Вартість від 14750 грн. Термін виконання — 10 робочих днів. Оплату можна розбити на 2 платежі.
  • Якщо за результатами патентного пошуку ми встановимо відповідність відповідність критерію світової новизни (для корисної моделі) або критеріям новизни та винахідницького рівня (для винаходу), переходимо до підготовки патентної заявки. Вона складається з формули винаходу (корисної моделі), опису, креслень, реферату. Вартість від 50000 грн. Термін виконання в середньому 45 робочих днів.
  • Подання заявки та супроводження процесу формальної експертизи (для винаходу та корисної моделі). Вартість — близько 5 тис. грн. Термін експертизи — близько 9 місяців.
  • Ініціювання та супроводження кваліфікаційної експертизи (для винаходу). Вартість близько 5000 грн. Термін в середньому 12-18 місяців.
  • Публікація та видача патенту. Витрати близько 3000 грн.

Чекаємо матеріали щодо Вашої розробки для первинного короткого ознайомлення. Мета - підтвердити наше первинне припущення, що цей об'єкт може бути корисною моделлю. Якщо це підтвердиться, тоді ми виставимо Вам перший рахунок на 5500 грн згідно з нашою пропозицією, здійснимо поглиблений аналіз матеріалів і підготуємо додаткові запитання, у разі необхідності.

Запитання винахідника:

Надсилаю короткий опис рецептури. Чи можемо ми її запатентувати?

Відповідь патентного повіреного:

Так, тут може йти мова про патентування способу приготування (як корисної моделі).

Щоб рухатися далі, надайте нам, будь ласка, наступну інформацію для подальшого аналізу:

  • детальні дані про процес приготування - покроковий опис етапів із зазначенням суттєвих ознак (дозування інгредієнтів, температурні режими, часові проміжки, застосування інструментів та виробничого обладнання тощо);
  • пояснення, чим цей спосіб відрізняється від відомих Вам способів приготування аналогічного продукту;
  • які фізичні властивості (характеристики) цього продукту отримуються або змініюються в результаті здійснення цього способу у порівнянні з аналогами (органолептичні властивості тощо);
  • яка мета створення цього способу (отримання нових властивостей кінцевого продукту, спрощення чи здешевшення процесу приготування тощо).